Хто такий Fullstack-розробник і чим він займається ‍

Окрім високої зарплати, Вакансія Senior Full Stack Developer (Node.js+React) роботодавці також можуть запропонувати бонуси та програму страхування, гнучкий графік роботи і сприяння в навчанні. Всі ці речі в сукупності становитимуть не меншу цінність, ніж сама зарплата. Ви знаєте більше інших, а значить, вам під силу розібратися з тою чи іншою важкою задачею. Принаймні так думає той, хто вам їх роздаватиме.

Хто такий FullStack Developer: огляд професії від Станіслава Висоцького

скільки заробляє senior full stack developer

Багата на різноманітність діяльність Full-stack розробників знижує ризики загрузнути в одноманітній роботі. Ви володієте великим арсеналом знань, що дозволяє вам періодично перемикатися між проєктами і менше втомлюватися від застосування одних і тих самих технологій. Також від Full-stack спеціаліста можуть вимагати навички мобільної розробки, якщо роботодавець має намір портувати веб-додаток на відповідні платформи. Також варто пам’ятати, що Fullstack це не тільки про Web. Інтерфейси комунікації з користувачем можуть бути різні (Embdedded, IoT, Desktop, емейл, чат-бот, проста адмінка, тощо), іноді Web Frontend-у не потрібно взагалі.

Суперечки навколо Full-stack

скільки заробляє senior full stack developer

Саме тому програмістам-новачкам слід задуматися над тим, щоб стати універсальним розробником. Не вивчати лише один бекенд чи фронтенд, а поглиблювати свої знання настільки, щоб стати в цій сфері незамінним спеціалістом. Та й ІТ-компаніям в багатьох ситуаціях вигідніше наймати саме фул-стек фахівців, хоча і не завжди. Один із них — необхідність постійно оновлювати свої знання, оскільки технології швидко змінюються. Це може бути виснажливим і вимагати часу й зусиль.

Просунуті Hard Skills для Middle та Senior FSD

Уміння планувати робочий процес і робити його комфортним для себе приходить з досвідом. Для розробки навіть досить простого веб-додатки необхідно вміти структурувати код, розділяти файли і дані в базі. Переходити до архітектури веб-додатків можна тільки після того, як ви освоїте попередні технології. Наприклад, є компанії, яким потрібен розробник-сеньйор по Back-end і миддл по Front-end (або навпаки). Більш глибоко розбирають CSS3, OOP та функціональне програмування в JavaScript, React, Node.js.

Чи готові стати fullstack-розробником? Пора вибрати курс для навчання

Це може бути швидше, якщо ви вже володієте деякими навичками розробки, але вам усе одно потрібно витратити час на вивчення нових технологій і навичок. Зазвичай вивчення всього спектра необхідних технологій фронтенду й бекенду займає не менш ніж рік. На біржах фрілансу замовники найчастіше шукають такого веб-спеціаліста, який зробить всю роботу самостійно без залучення додаткових розробників. Хто, як не Full-stack девелопер найкраще підійде на цю роль, маючи таку перевагу перед вузькоспеціалізованими побратимами?

Що потрібно знати, щоб стати Full-stack розробником?

Отже, можна бути T-shaped розробником, що має одночасно широкі загальні навички та глибокі спеціалізовані знання в якийсь царині. А що потрібно знати full stack розробнику із серверного набору? Тепер розберемося з відгалуженнями в бекенді, які вказують на популярні мови та технології, що використовуються під час реалізації серверної сторони веб-додатків, котрі розробляються. Професія фул-стек розробника має певні переваги.

скільки заробляє senior full stack developer

Подтвердите вашу эл. почту

Тож із подібним світчем у компанії у вас не має бути проблем. FullStack Developer — це розробник, який може самостійно зробити фічу на проєкті. Наприклад, у клієнта є запит зробити перелік юзерів. Як досвідчений експерт, fullstack розробник самостійно може повністю спроєктувати та створити вебдодаток або сайт. Тому цінність такого спеціаліста для роботодавців дуже висока.

  • Важливим фактором, що відбивається на доходах, є географічне розташування спеціаліста.
  • Дізнайся, хто такий Affiliate manager, чим він займається і чому ця професія популярна.
  • Матеріал викладається максимально зручно і зрозуміло.
  • До того ж матимете можливість використати отримані знання та створювати застосунки.
  • Можна дорости до рівня Senior Fullstack Developer, а потім стати тимлідом або техлідом.

Коли писалась ця стаття, на DOU кількість вакансій складала майже 300, з них переважали такі міста, як Київ (більш ніж половина вакансій), майже чверть — Харків, 18% — Львів, 8% — Одеса. Проте віддаленої роботи — майже третина від усіх вакансій. Якщо важливе рішення залежить від точки зору Full Stack Developer, то існує ймовірність, що це рішенні буде помилковим. Або успіх або невдача у реалізації рішення буде залежати від рівня навичок розробника. Дізнайся, хто такий Affiliate manager, чим він займається і чому ця професія популярна.

Адже на бек-енді є багато значущої бізнес-логіки, яку треба обробляти. В IT-компаніях спеціалістів повного циклу дуже цінують, оскільки вони допомагають швидше запускати проєкти. Також це економить бюджет на утримання команди розробників.

Також в один клік зробити виписку за обраний період. Студенти адаптували сайт під мобільну, планшетну та десктопну версії. Зробили світлу й темну теми інтерфейсу, а також додали можливість змінити мову. Однією з найпривабливіших позицій в сфері ІТ була і залишається професія фул-стек розробника.

За наступні кілька років Ярослав прокачав скіли ментора та викладача. 14 років у IT, працював у Mdquill та SledStudio. З 2018 викладає Node.js, React, Vue, TypeScript. Співавтор програми Node.js у GoIT, за якою вже навчив 1000+ студентів. 3 роки програмує на Java, 4 роки – на JavaScript/TypeScript. Володіє військовою технікою рукопашного бою, яку, на щастя, ще жодного разу не застосувала на заняттях.

Існує думка, що фулстек-розробник в кожній окремій області менш кваліфікований, ніж вузький фахівець. Дійсно, людина, який витратив 5 років на вивчення однієї технології, буде знати її куди краще, ніж той, хто ці роки вивчав відразу кілька напрямків розробки. З іншого боку, ця сама технологія одного разу може просто перестати бути актуальною. А фулстек-розробник з легкістю переключиться на іншу, що для вузького фахівця куди більш проблематично. Навіть якщо ви живете в невеликому місті з нерозвиненою IT-індустрією, завжди можна піти на фріланс. Як правило, при тих же обсягах роботи тут можна заробляти навіть більше.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.